Igerádió
Hallgasd online:

2024 január 16. | Kelemen László, Háromszék

A Turult megformázó sólyomfaj, a kerecsensólyom lett a 2024-es év madara Magyarországon. A faj a nyolcvanas években közel állt a kipusztuláshoz, mára az Európai Unióban élő állomány több mint 60 százaléka Magyarországon fészkel. Világszinten pedig a Kárpát-medencei a faj egyetlen bizonyítottan stabil, enyhén növekvő állománya.

Kerecsensólyom - fotó Kelemen László

A szerző felvétele

Az Év madara elnevezésű madárvédelmi programot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indította el. Kezdetben az év madarának kiválasztását az egyesület szakértő tagjai végezték, ez a faj veszélyeztetettsége, állománycsökkenése, a populáció sérülékenysége alapján történt. Napjainkban a társadalmi közösséget bevonva három kiválasztott madárfaj közül lehetett választani, és internetes szavazáson dőlt el a nyertes kiléte. Ebben az évben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület választotta ki az év madarát az egyesület fennállásának ötvenedik évfordulójára.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1974-ben alakult és már a kezdetektől nagy hangsúlyt fektetett a kerecsensólyom megmentésére. A faj védelmi programja a fészkek őrzésével, a fiókáknak a tojás lerakásától a kirepülésig tartó védelmezésével meghozta az eredményt, egy stabil állományt, és így lett az 50. jubileumi év madara a kerecsensólyom.

A kerecsensólyompárok évente egyszer költenek, fészket nem raknak, más madarak fészkét foglalják el, mint pl. egerészölyv, parlagi sas, holló, gém, dolmányos varjú. Három-négy fiókát nevelnek, legfőbb táplálékuk az ürge. A fiatal madarak Észak-Afrikába vonulnak, az öreg párok a költőterület közelében telelnek.

Gyakorló solymászok úgy tartják, hogy a Turul valójában egy misztikus elnevezése a kerecsensólyomnak, sokszor az ábrázolásokban is így jelenik meg, de mindig a sólyom képezi az alapját a megformálásnak, és vallják, hogy a Kárpát-medence örök őrzője a kerecsensólyom.