Igerádió
Hallgasd online:

Csonttollúak: víz hiányában havat esznek. A szerző felvétele2024. február 26. | Kelemen László, Háromszék

Nyílt, havas mező fölött kékes rétihéja vadászik, és míg az egerészölyv egy oszlop tetején, esetleg egy magasabb földkupacon ülve várakozik mezei pocok vagy egér felbukkanására, addig a kékes rétihéja alacsonyan, jellegzetesen imbolygó repüléssel keresi prédáját. A legapróbb mozgásra is gyors fordulattal lecsap, de nem minden próbálkozás jár sikerrel.

 

Csonttollúak: víz hiányában havat esznek. A szerző felvétele

Csonttollúak: víz hiányában havat esznek. A szerző felvétele

A kékes rétihéja téli vendégmadár, látványa örömet okoz a madárkedvelőknek. És rajta kívül még számos téli vendég érkezik a térségünkbe. Mezőkön, utak mentén láthatunk gatyás ölyveket, nagy őrgébicset. Városokon, falvakon megjelennek az északi hazájukból vándorútra kelt énekesmadarak. Késő ősszel érkeztek a csízek Háromszék településeire. Majd a csízeket követték a fenyőrigók, süvöltők, a ritkának számító keresztcsőrű madarak, és végül igazi ritkaságként megjelentek a csonttollúak.

Évek telnek el úgy, hogy Háromszéken nem látni csonttollú madarat. Tömeges megjelenésükre akár évtizedeket is kell várni. Az idei csonttollújelenlét nagybetűkkel kerül be a madarászok naplójába.

A csonttollú igen szép madár, könnyen felismerhető: vörhenyesbarna, zömök alkatú, hegyes bóbitát visel. Seregélynél valamivel kisebb méretű, röpte viszont nagyon emlékeztet a seregélyre. Ha ezen a télen valaki seregélycsapatot látott repülni, akkor azon szerencsések közé tartozik, aki biztos, hogy csonttollúakat látott. Bizalmas madarak, közelről meg lehet figyelni, ilyenkor jól látni a szárnyakon levő élénkvörös csontszerű lemezeket.

A csonttollúak bogyókkal táplálkoznak, madárberkenye, fagyöngy, ostorfa termését fogyasztják. A fagyal termését sem vetik meg, épen nyelik el a hecsedlibogyót. A gyümölcsfákon maradt almát, körtét is elfogyasztják. Vízigényük nagy, fagyos napokon havat esznek.

Majdhogynem folyamatosan hallatják ciripelő hangjukat. Ha mással nem, hangjukkal elárulják jelenlétüket. Ahhoz, hogy csonttollúakat lássunk, nem kell erdőre, mezőre menni. A lakókörnyezetünkben is, ahol fásszárú növények bogyótermései táplálékot kínálnak, megjelennek a színes madárritkaságok.